Dravsko polje in Slovenske gorice, Reka Drava, Slovenija

Dravsko polje je obsežen ravninski del Štajerske na desnem bregu reke Drave. V grobem obsega ozemlje trikotne oblike, med Mariborom, Ptujem in Pragerjem. Povprečna nadmorska višina polja je 250 metrov. Dravsko polje na zahodu obdajajo Pohorje, na severu Slovenske gorice, na jugu pa Haloze in Dravinjske gorice. Na vzhodu (okoli Ptuja) se od levega brega Drave proti Ormožu nadaljuje ravninski del kot Ptujsko polje.

Slovenske gorice so hribovje v severovzhodni Sloveniji in so s površino okrog 1017 km2 največje slovensko hribovje. Ležijo v severovzhodni Sloveniji in se geografsko delijo na Zahodne Slovenske gorice in Ljutomersko-Ormoške Slovenske gorice (imenovane tudi Prlekija ali Vzhodne Slovenske gorice). Vrhovi hribov segajo do 300 ali 400 metrov nadmorske višine. Slovenske gorice na vzhodu in severu mejijo na reko Muro, na severozahodu na Apaško polje, na zahodu na reko Dravo, na jugu pa na mejo s Hrvaško. Za regijo je značilno subpanonsko podnebje z izrazitim termičnim ciklusom, povprečna letna količina padavin je 1000 mm/m2. Po podatkih iz leta 1991 je na območju Slovenskih goric živelo 92.320 prebivalcev, za širše območje pa je značilno izseljevanje.

Reka Drava izvira na severni strani hriba Neunerkogel (Cima Nove Dobbiaco, 2642 m) na južnem robu Toblaškega polja, jugozahodno od mesta San Candido (nem. Innichen). Mimo mesteca teče proti vzhodu po široki, ledeniško preoblikovani Pustriški dolini, po nekaj kilometrih vstopi v Avstrijo in nadaljuje pot skozi Vzhodno Tirolsko do mesta Lienz, kjer se na levi sreča s prvim večjim pritokom Isla. . Od tu naprej teče po dolini med gorovjem Kreuzeck na severu in Zielskimi Alpami na jugu, pri Sachsenburgu vstopi v širšo dolino, kjer prejme močan levi pritok Möll izpod Großglocknerja in zavije proti jugovzhodu mimo Špital.

Copyright © 2024 - Powered by Silvester Krepek